Sivut

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Lahdessa ei pudotuspelejä nähty – viiltävä puraisu Pelicansin kauteen

Kevät alkaa olla piakkoin komeimmillaan, ja SM-liigan puolivälierissä on täysi rähinä päällä. Mukana on Jokerit, joka on tasaisen tappavalla tahdilla keikkunut sarjataulukon kärjessä koko sesongin ajan. Siellä viilettää kirvesrinnat, jotka nousivat hienosti runkosarjan toiselle sijalle.

JYP, jolta on nähty jälleen kerran rutiininomaisen kliinisiä otteita. Hämeenlinnan Pallokerho, jota Ari-Pekka Selin on johdatellut mainiosti läpi kauden. Ässät, joka on Antti Raannan johdolla ilmiliekeissä. KalPa, joka yrittää pistää viimevuotisen playoff-katastrofinsa uusiksi. Säälipjeijareiden kautta sinne nousivat myös HIFK ja Lukko.

Viime kauden hopeajoukkue Lahden Pelicans ei ole näissä karkeloissa mukana. Miksi?

Pelicansin hopeajoukkue pelasi viime kaudella poikkeuksellisen nopeaa ja iloista kiekkoa. Valmentaja Kai Suikkanen sai tulla siihen tilanteeseen, mikä sopii hänelle kuin nyrkki silmään. Seuraan, joka on kyntänyt edellisellä kaudella pahasti – jolta ei odoteta mitään.

Suikkanen sai käsiinsä nipun, joka ei ensimetreillä tähtiä vilissyt, vaan syvyyttä löytyi laajalti. Pelitapa ja pelaajien pelilliset ominaisuudet kättelivät välittömästi, ja moni pelaaja sai uralleen uuden nosteen. Kauden päätteeksi Pelicansin pajatso putsattiin miehissä. Jäljelle ei jäänyt oikeastaan mitään muuta kuin hyvät muistot. Ja, Suikkanen.

***

Niko Hovinen, Joonas Järvinen, Jyri Marttinen, Joonas Jalvanti, Aaron Brocklehurst, Max Wärn, Teemu Rinkinen, Arttu Luttinen, Ryan Lasch, Justin Hodgman, Tero Koskiranta. Siinä näin ensi alkuun muutama nimi, joita ei nähty enää tällä kaudella kantavan turkoosinuttua. Tässä vaiheessa monella olisi voinut tulla itku. Niin tulikin. Hopeajoukkueen runko oli nostanut kytkintä, ja Pelicansilla oli kiire lähteä markkinoille. Katseet kääntyivät jälleen, kuinkas muutenkaan, Suikkaseen. Sheriffin odotettiin saavan jalkeille yhtä pelivalmiin nipun. Hän sai nyt tehdä joukkueesta oman näköisensä, viimeistä palasta myöten.

Noh, kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä, ja ensimmäinen statement tulee tässä: Suikkanen ja kumppanit epäonnistuivat joukkueensa rakentamisessa pahemman kerran. Lahteen haalittiin suuria arpoja sekä uransa ehtoopuolella olevia pelaajia. Kaikki piti tehdä nopealla aikataululla, olihan Pelicans pelannut viime kaudella pitkälle kevääseen. Valmistautumisaika jäi näin lyhyeksi, ja pelaajia ei saatu ajettua tarpeeksi aikaisin joukkueeseen sisään.

Ennen kaikkea huolestuttavinta oli se, että Pelicansin joukkueesta ei löytynyt jalkoja. Ja, tehän tiedätte Suikkasen pelifilosofian. Se perustuu nopeaan lyhytsyöttöpeliin, paljon jalkatyötä vaativaan kiekkoon. Suureen rooliin hankitut Lee Goren ja Timo Pärssinen eivät ole eläessään olleet räjähtäviä taskuraketteja, ja vauhti on ymmärrettävästikin vain entisestään hiipunut iän myötä. Jari Kauppilan nimeä en tässä edes viitsisi mainita.

Kesän kova harjoittelu ei poikinut tulosta kauden ’11 – ’12 tapaan. Pelicans harjoitteli viime kesänä ennätyksellisen usein, tappavan kovalla tempolla. Loppukesästä jääharjoitukset olivat kaksi kertaa päivässä + puntti päälle. Hienhajuiset, oksennuksen- ja verenmaku suussa painaneet pelikaanit olivat koko syksyn ajan aivan tukossa. Marko Pöyhönen, Pekka Jormakka sekä Janne Tavi olivat hieman kärjistetysti sanottuna ainoat, joiden jalkatyöskentely oli totutun vahvaa. 

Pelicans voitti hopeakauden syyspuolella, ja etenkin keväällä, pelejä vahvan kuntopohjansa ansiosta. Se väsytti vastustajan kolmannessa erässä, ja jaksoi kärsivällisesti toteuttaa omaa pelisysteemiään lukuisista pelin sisällä tapahtuneista epäonnistumisista huolimatta. Tällä kaudella kaikki kääntyi päälaelleen. Suikkasen hatusta hävisi näin yksi sulka, ja jälkiviisaana on helppo sanoa äärimmäisen kovan treenikesän olleen totaalisen vihkoon mennyt veto. Se heijastui negatiivisesti koko alkukauteen. Joukkue oli täysin telineissä. Vastustaja hakkasi nopeudellaan Pelicansin vastaavan ilta toisensa jälkeen.

Rankka pre-season otti ensimmäisen uhrinsa jo varhain kauden alussa. Ryan O’Marra joutui etsimään itselleen uuden majapaikan. Mies oli fyysisesti heikossa kunnossa, eikä kunto kestänyt juurikaan 10 minuutin vastuuta enempää. Parran pärinä Pelicansin ympärillä kiihtyi, kun alkusyksyn pelillisesti paras pelikaani Goren sai potkut. Mielialapelaajana uransa aikana tutuksi tullut Goren ei ollut valmennuksen kanssa samalla aaltopituudella. Pelillisistä syistä hän ei potkuja saanut, vaikka ei hitailla jaloillaan täydellisesti sopinutkaan Suikkasen permanenttiin.

Kriittinen lahtelaisyleisö sai jälleen kerran yhden negailun aiheen, kun Pelicans tiedotti hankkineensa vanhan kehäraakin, Miikka Männikön, Gorenin korvaajaksi. Ennen tätä lahtelaiset värväsivät riveihinsä Pekka Saarenheimon. Kukaan ei ollut sulattaa näitä hankintoja, koska ne tehtiin kärkikenttiin. Pienenä vinkkinä: älä tuomitse ennen kuin näet. (Kyllä, itsekin näytin Twitterissä punaista valoa näille hankinnoille.) 

Muullakin tapaa kansa keskittyi koko kaudella ainoastaan negatiivisiin asioihin, eikä hienoja suorituksia huomattu, tai ainakaan niistä ei mainittu. Kaikki oli syksyllä yhtä miinusmerkkiä, mutta täytyy silti antaa iso käsi lahtelaisille kiekkojännäreille, jotka jaksoivat käydä matseissa, vaikka tiesivät, että tukkaan tulee.

***

Koko Pelicans-perhe oli syyskaudella lukossa. Lahtelaiset hyytyivät jokaisessa matsissa pelin edetessä, ja epäonnistumiset kaikilla osa-alueilla vain vaikeuttivat voittamista. Sitä eivät auttaneet edes lockout-apujen pikainen vierailu Lahdessa. Antti Niemi ja Ondrej Pavelec kävivät vuorollaan yrittämässä tolppien välissä – turhaan. Heillä ei ollut mitään tehtävissä surkean viisikkopuolustuksen edessä. Myöskään Carolina Hurricanesin pakki Jamie McBain ei pystynyt auttamaan mastokaupungin ylpeyttä voittoihin. Päinvastoin, hän rasitti omalla harhailullaan joukkueen voittomahdollisuuksia.

Kukaan ei myöskään tuntunut ymmärtävän tiiviin viisikkopelin merkitystä. Suikkanen ei saanut joukkuettaan hyppysiinsä, ja vuoden takainen iloittelu oli enää muisto vain. Hänet (Suikkanen) todettiin nopeasti monen tahon toimesta tavallisten kuolevaisten joukkoon. Moni oli jo antamassa päävalmentajalle potkuja, muun muassa allekirjoittanut. Epäonnistumisia tuli jatkuvalla syötöllä, ja voittamisesta tuli joukkueelle pelkotila. Jos onnistumiset ruokkivat onnistumisia, mennään epäonnistumisten suhteen täysin samalla kaavalla.

Moni löi kättelyt tiskiin - niin kentällä kuin katsomossakin. Mailat lyötiin harjoituksissa päreiksi, ja tekeminen oli kauttaaltaan selviytymistaistelua. Pitkävedon pelaajat saivat tehdä syksyllä ilmaista rahaa pelaten Pelicansia vastaan. Tätäkö se taas oli? Lahtelaisnippu vaikutti syksyn esityksillään jopa todennäköiseltä karsijalta.  

Jokaiselle joukkueelle tulee kauden aikana heikkoja jaksoja, mutta pitkässä juoksussa ratkaisee se, kuka saa katkaistua tappioputkensa nopeimmin. Ja toisinpäin, kuka pystyy voittamaan tasaisen tappavalla tahdilla läpi kauden, ja rakentamaan voittoputkia.

Valmennus joutui syksyllä pakon edessä rukkaamaan pelikirjaansa. Pelaamista muokattiin paljon yksinkertaisemmaksi. Pelisysteemin muuttaminen kesken kauden ei ole missään tilanteessa, eikä missään sarjassa toivottu tilanne. Muutos ei tietenkään heti poikinut tuloksia, kun pelaajien toisesta korvasta työnnettiin sisään kiekkokontrollia, ja toisesta pystysuunnan kiekkoa.

***

Saapui se joulu lopulta Lahteenkin. Ennen muutamien päivien joulutaukoa Pelicans raapi itselleen kaksi tärkeää voittoa. Itseluottamus nousi kohisten itse kullakin, ja joulutauolla valmennus ymmärsi antaa pelaajille vapaitakin. Tauon jälkeen liigakaukaloihin palasi vapautunut turkoosijoukko. Kesän kova harjoittelu alkoi hiljalleen näkyä pelaajien liikkeessä. Karstat karisivat kevään mittaan pois, pelaamisesta tuli kaikin puolin rennompaa ja vapautuneempaa.

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, Radek Smolenakin lähtö joulun tienoilla aukaisi välittömästi monta solmua. Pelicansista oli tullut jälleen varteenotettava joukkue voittamaan pelejä, ja uskottava sellainen. Huomatkaa sana joukkue. Vaikka Smolenak on pidetty pelaaja joukkueen keskuudessa, ei hän ole kurinalainen viisikkopelaaja. Hän luistelee kentällä omia luisteluratojaan, kyttää läpiajomahdollisuuksia, ja niin edelleen.

Supertähti Smolenakin lähdön jälkeen, Pelicans alkoi toimia yhteen hiileen puhaltavana joukkueena. Se sitoutui täydellisesti valmennuksen laatimaan yksinkertaisempaan suunnitelmaansa. Joukkueen ainoa supertähti oli lähtenyt isojen rahojen äärelle, ja näin Isku Areenan syövereissä joukkueeseen syntyi tervettä kilpailutilannetta. Se näkyi käytännössä heti, kun muun muassa Tavi ja Männikkö äityivät koko loppukauden kestäneeseen mainioon vireeseen.

Ulkomaalaisvärväysten poispotkiminen jatkui kauden puolivälin jälkeen, kun Danny Richmondille ja Angelo Espositolle laitettiin postimerkin kuva takamukseen. Kesän ulkkarihankinnoista 4/4 oli pistetty pihalle. Kevätaurinko alkoi kuitenkin paistaa risukasaankin hieman myöhemmin.

***

Tyler Redenbach. Pelicans löysi Smolenakin jälkeen uuden kultakimpaleensa. Ja, vielä pykälän arvokkaamman sellaisen. Pelicansin oli pakko lähteä markkinoille, sillä Saarenheimon kaltaisella ykkössentterillä ei olisi ollut pudotuspeleihin minkäänlaista asiaa, sen tiedostivat kaikki. Redenbach sai lähtöpassit HIFK:sta huonon motivaationsa sekä heikkojen hyökkäyspään näyttöjensä johdosta. Lahdessa mies puhkesi uudelleen kukkaan, ja kannatteli joukkuettaan reppuselässään.

Ilman pienintäkään liioittelua, Redenbach oli kevätsesongilla Pelicansin tärkein kenttäpelaaja. Hänen tarjoilustaan sai nauttia muun muassa Jormakka, joka kirjautti kaikki ennätyksensä uusiksi. Myös Pärssinen sai keväällä jalat liikkeelle, ja vaikutti jo vahvistukselta. Redenbach näytti avainpelaajana joukkueelleen esimerkkiä kaikissa pelitilanteissa.

Ennen siirtorajan umpeutumista Pelicans hankki llveksestä Jesse Niinimäen riveihinsä. Urheilutoimenjohtaja Mika Saarisen hankinta tuli hieman outoon rakoon. Tai, kyllähän Pelicans laituria kaipasi, mutta että Niinimäki. Suikkanen ei ollut ollenkaan tietoinen tästä hankinnasta. Sen todisti peluutus keväällä. Niinimäki ei muutenkaan sovi Suikkasen muottiin missään tilanteessa, ja Pelicans tekikin tämän värväyksen vahvasti ensi kautta silmällä pitäen, jolloin Niinimäki saa isomman ruudun. (Tiedätte mielipiteeni Niinimäestä, en siis viitsi jauhaa ko. asiasta enempää.)

Pussinokat alkoivat kevään edetessä napsia pisteitä roppakaupalla. Suurin muutos alkukauteen nähden tapahtui viisikkopuolustamisessa. Viisi eri maalivahtia kävi syksyllä yrittämässä Pelicans-veräjällä heikolla menestyksellä. Nyt puolustuksen ja maalivahdin välille syntyi vankka luottamusside. Jere Myllyniemi otti alkukauden hapuilun jälkeen tahtipuikon itselleen, ja jätti Joonas Kuuselan sekä Janne Juvosen nuolemaan näppejään. Myllyniemen ja pakkien kommunikointi toimi loistavasti. Myllyniemi pelasi keväällä peräti 29 ottelua perätysten, ja tarjosi joka ilta joukkueelleen mahdollisuuden kamppailla pisteistä.

Pelaajien väliset etäisyydet olivat hyvissä mittasuhteissa, ja Pelicans hyökkäsi rintamana, tiiviinä viisikkona. Kukaan ei sooloillut, mikä oli iso muutos alkukauteen. Ratkaisuja ja onnistumisia hyökkäyspäässä tuli laajalta rintamalta, mikä oli uutta sitten sen ajan, kun Smolenak oli vielä remmissä.

Suikkasen suojatit tekivät kentällä kaikki pienetkin asiat jämäkästi. Joukkueena pelaaminen, kärkipelaajien onnistumiset, ja Myllyniemen hyvät otteet veivät lahtelaiset keväällä voitosta voittoon. Se pystyi rakentamaan itselleen voittoputkia, ja Pelicans oli lopulta 30 viimeisen runkosarjan ottelun kuntopuntarissa sijalla 3. Pussinkokat napsivat näissä pisteitä 1,87 pisteen keskiarvolla peliä kohden. Se on uskomaton luku koomisen kauden ensimmäisen puoliskon jälkeen. Kevään kiistatta yksi suurista onnistujista löytyi pelaajapenkin takaa.

***

Suikkanen on ollut yllättävän vähän otsikoissa kevään aikana, ja lahtelaisten kauden päättymisen jälkeen. Kevään mahtivire oli paljolti Suikkasen ansiota. Hän roolitti pelaajat oikein syksyisen farssin jälkeen. Jokainen pelaaja tiesi kentällä tehtävänsä. Pelicans kieltämättä hieman ylisuoritti keväällä, mistä Suikkanen ansaitsee yhden kunniamaininnan. Hänen vahvuutensa on nimenomaan saada pelaajat palaamaan paremmin, kuin mitä he ehkä todellisuudessa ovat. Suikkanen osaa puristaa pelaajista kaiken irti oikealla hetkellä, mutta nyt se ei riittänyt pudotuspeleihin.

Oli jo käytännössä jouluna selvää, että Pelicans ei tällä kaudella yllä pudotuspeleihin. Muistammehan myös sen seikan, että se sarjataulukko, mikä vallitsee jouluna, on suurin piirtein samassa muodossa myös runkosarjan päättyessä. Ihmeitä tapahtuu aina, mutta se jäi Lahdessa tällä kertaa näkemättä. Kaikki kaatui katastrofaaliseen syksyyn.

Kauteen 2012-2013 päättyi myös Suikkasen aikakausi Pelicansin päävalmentajana. He suuntaavat yhdessä aisaparinsa Riku-Petteri Lehtosen kanssa Turkuun TPS:n ruoriin.

Lahdessa puhaltavat ensi kaudella uudet tuulet. Vai, pitäisikö sanoa vanhat, kun vanhatuttu Hannu Aravirta ottaa vetovastuun.

Pelicansin kauteen 2012 – 2013 mahtui jälleen paljon. Iloa, surua, pettymyksiä, riemua, ja kaikkea siltä väliltä. Jääkiekko on kaikkinensa ennalta-arvaamaton peli, ja juuri se tekee siitä viihdyttävän mielenkiintoisen.

Iso käsi ennen kaikkea teille lukijoille, jotka jaksoitte uskollisesti pysyä mukana.

Kiitos.

Aleksi Salonen (@_AleksiSalonen)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti