Sivut

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Pelicans-kapteenille ei mitään käyttöä ylemmissä kentissä

Täksi kaudeksi Pelicansin kapteeniksi valittu Tommi Paakkolanvaara aloitti kautensa hänelle täysin väärässä roolissa. Nelosen keskellä syntyi viime kaudella varsin mukavat tehot (11+11), joten valmennus kaavaili hänelle nyt isompaa roolia. Myös kiekkokansa uskoi sokeasti hänen onnistuvan kakkoskentän keskellä. No, eipä onnistunut. Jarrukentässä virsi on ollut toinen.


Tommi Paakkolanvaara jätti Kärpät taakseen kauden 2008 – 2009 päätteeksi. Hän ehti haalia Oulussa tililleen kolme Suomen mestaruutta, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Rooli Kärpissä oli kuitenkin ollut aina kovin pieni (nelossentteri) ja hyvin peliä tekevälle sentterille tarjottiin Lahdesta isoja saappaita. Mies tarttui täkyyn, ja Paakkolanvaaran neljäs kausi Pelicansissa on tulossa juuri päätökseen.

Kaksi ensimmäistä kautta turkooseissa menivät enemmän tai vähemmän reisille. Viime kausi oli loistava. Tällä sesongilla alkukausi oli todella synkkä, mutta loppukaudesta otteet paranivat roolinvaihdoksen myötä. Lahtelaisten viisikkopeli oli syksyllä karseaa katsottavaa, jonka mukana yksilötkin kärsivät. Totuus Paakkolanvaaran kohdalla on kuitenkin toinen. Mitä me tästä opimme?

En viitsi tarttua kiinni Paakkolanvaaran aiempiin kausiin Pelicansissa. Niin sanotusti opetus tulee tarpeeksi hyvin selville jo tämän kauden käänteistä. Paakkolanvaara vietti melko pisterikkaan viime kauden lahtelaisten nelosketjussa. Näin hänen harteillensa kasattiin isompi lasti Pelicansin hyökkäyspelin onnistumisista. Rooli löytyi kakkosen keskeltä, kun kakkossentteriksi värvätty Ryan O’Marra osoittautui enemmän puolustusvoittoiseksi pelaajaksi.

Ilkka Kaarna, Kai Suikkanen ja kumppanit uskoivat jälleen sokeasti Paakkolanvaaran onnistuvan hyökkäävässä roolissa. En voi millään käsittää tätä. Olihan hän jo aiemmin osoittanut olevansa mukavuusalueellaan vain ja ainoastaan puolustavassa roolissa. Miksi hän ei ole onnistunut (eikä tule onnistumaan) kärkikentissä, vaikka vierellä on ollut kovantason laitureita? Tästä on puhuttu todella vähän, mutta nyt on totuuden aika.

Paakkolanvaaralla on hyvät ja taitavat kädet sekä jopa poikkeuksellinen tapa lukea vastustajaa kulmapelissä. Hän ei ole todellakaan mikään raamikas pelaaja, mutta kestävyys on korkealla tasolla. Mies pystyy näppäryydellään ja jo mainitulla hyvällä pelinluvulla nousemaan kulmista maalintekopaikoille.  Hän ylittää keskialueen mainiosti ja on koko ajan keskellä pelattavissa, mikä tekee taas puolustajan elämästä rutkasti helpomman. Luistelu on myös sulavaa ja peliasento on hyvä.

Siinä tuli lueteltua jo vino pino Paakkolanvaaran vahvuuksia, jotka kaikki puoltaisivat ajatusta kärkiketjun peliä tekevästä keskushyökkääjästä, joka kykenee pisteiden tekoon. Huomatkaa sana kykenee. Kaikki ei ole aivan niin yksinkertaista.

Taidot riittäisivät pisteiden tekoon ylemmissä kentissä, mutta henkinen kantti ei. Oli kyseessä kuka pelaaja tahansa, odotukset pisteiden tekoon kasvavat pelillisen roolin ja vastuun noustessa. Paakkolanvaaran kädet tärisevät aina tekopaikoissa, silloin, kun häneltä odotetaan niistä maaleja. Paikkoja on kyllä ollut riittämiin, mutta joskus osuminen edes ladonoveen tuntuu ylitsepääsemättömältä idealta. Hän ei ole kärkikentissä mukavuusalueellaan, mikä on selkeästi aistittavissa kehonkielestä.

Tilastot kertovat myös mielenkiintoista kieltä asian tiimoilta. Runkosarjan ensimmäisissä n.20 pelissä, Paakkolanvaara pelasi kakkosketjussa tehoin 3+9=12. Lopuissa n.33 pelissä hän on pelannut jarrukentässä tehoin 6+7=13. Vaikka pelejä on neloskentässä enemmän, kertovat tilastotkin kaiken oleellisen Paakkolanvaarasta pelaajana.

Oman pään kautta lähtevässä pelissä, jarrukentässä, kukaan ei odota sinulta ihmeitä. Silloin voit paineitta käydä heittämässä maalin jos toisenkin, eikä kukaan tämänkään jälkeen lataa seuraavaan vaihtoosi mitään odotuksia. Puolustavan kentän roolin Paakkolanvaara on hoitanut aina moitteitta. Sillä tontilla hän on yksi SM-liigan parhaita.

Niin. Vahvat huhut kertovat Paakkolanvaaran jatkavan Lahdessa ensi kaudella. Oletan, että Pelicans on ottanut tästä opikseen ja Paakkolanvaara on tulevaisuudessa naulattu kiinni jarrukenttään. Korkeintaan kolmoseen. Mikään muu ei voi olla mahdollista, jos tästä juonikkaasta pelimannista halutaan saada kaikki irti.

Aleksi Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti