Sivut

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Otteluraportti Pelicans – JYP

Isku Areenan lauantai-illassa nähtiin tavanomainen Pelicansin ja JYPin välinen kamppailu, niin pelillisesti kuin tuloksellistikin. Ottelun tärkeys näkyi jälleen molempien pelissä. Kiekollisia virheitä yritettiin välttää viimeiseen asti ja keskialue pidettiin tukossa kummankin joukkueen toimesta. Joukkueiden kauden aiemmat neljä kohtaamista olivat kaikki päättyneet vierasvoittoihin, niin nytkin. JYP poistui Lahdesta voittajana. Loppunumeroiksi jäivät 2-3, Pelicansin yritteliäästä loppukiristä huolimatta.

Häviö oli lahtelaisille todella raskas. Samaan aikaan HIFK voitti oman ottelunsa, ja pudotuspeliviiva karkasi pussinokilta taas hieman kauemmaksi. Oikeastaan enää vain ihme voi viedä Pelicansin pudotuspeleihin. JYP nousi voitolla kahden pisteen päähän kärkijoukkue Jokereista. Jyväskyläläisillä on vieläpä yksi peli vähemmän pelattuna, joten runkosarjan voittaja on vielä täysin avoin.

Arvattavan varovainen alku

Ensimmäiset viisi minuuttia menivät hyvin rauhallisissa merkeissä. JYP oli alussa terävämpi ja loi kaksi hyvää tonttia Pelicansin maalille. Toinen näistä oli erittäin vaarallinen, kun Pelicans-vahti Jere Myllyniemi oli seikkailemassa maalinsa takana. Ensimmäinen jäähy tuli JYPille, Vili Sopasen hienojen harhautusten päätteeksi. Kotijoukkueen ylivoima oli ponnetonta, lukuun ottamatta Sopasen kahta vetopaikkaa.

Ensimmäinen maali näki päivänvalon vieraiden kiekonmenetyksen jälkeen. Mainiossa kevätvireessä oleva Timo Pärssinen riisti kiekon keskialueella, polki sinisen yli ja laittoi kiekon ranteella helpohkosti ohi Joni Myllykosken. Maali oli ”Pärälle” kauden 12:sta.

Myös kotijoukkue otti avauserässä yhden kakkosen, mutta JYP-ylivoima oli kotijoukkueen tavoin heikkoa. Pelicans oli ensimmäisessä erässä jämptimpi ja hallitsi peliä näennäisesti. Ykköskenttä Tyler Redenbachin johdolla oli jälleen oivassa vedossa. Vieraiden paras sommitelma oli Miika Lahden johtama vitja.

Maalineduspelaaminen kunniaan

Toinen erä alkoi samalla kaavalla kuin ensimmäinen. JYP hyökkäsi viivelähdöillä ja Pelicans pyrki parhaansa mukaan sumputtamaan keskialueen. Pärssinen jatkoi hienoja otteitaan ja loi ketjukavereilleen sekä itselleen maistuvia paikkoja. Vedot suuntautuivat kuitenkin järjestään keskelle Myllykosken suojuksia. Kotijoukkue pääsi kokeilemaan kahden miehen ylivoimaa, laihoin tuloksin. Pelicans sössi oman ylivoimansa hätäilyyn ja ennalta-arvattaviin ratkaisuihin. Ylivoiman jälkeen Redenbachille avautui täysin vapaa mesta, mutta Myllykosken gamesaver esti maalin syntymisen.

Pelicans ei onnistunut maalinteossa ja kas kummaa, JYP käytti oman paikkansa ja tuli tasoihin. Maali oli esimerkki hyvästä maalineduspelaamisesta. Lahtelaisten löysä purku päätyi Ossi Louhivaaralle, joka laukoi ja Myllyniemen sylkemän riparin iski sisään Lahti. Pelicans pelasi maaliin johtaneessa tilanteessa maalinedustan todella löperösti.

Maalin jälkeen jyväskyläläiset joutuivat taas rangaistujen penkille, mutta Pelicansin ylivoima jatkoi tehottomana. Sen osumatarkkuus oli todella huono. Noista paikoista olisi pitänyt kotijoukkueen tehdä eräskin maali. He saivat omalla tehottomuudellaan Myllykosken näyttämään hyvältä. Totuus oli se, että JYP-kassari pomputti kiekkoja ja oli todella epävarma.

Vieraat menivät ottelussa johtoon Tommi Paakkolanvaaran jäähyn aikana. JYP oli jälleen maalinedustalla jämäkämpi. Ramzi Abid siirsi JYPin johtoon samoilta askelilta, mistä Lahti löi tasoituksen. Tapahtumarikas toinen erä sai jatkoa maalin jälkeen, kun JYP sai rangaistuslaukauksen kiekon sulkemisen johdosta. Pelicansin onneksi rankkarin ampui Mikko Kalteva, joka ei niihin kädellisimpiin pelaajiin kuulu. Tulos: ei maalia.

Oma koira puraisi

Kolmas erä alkoi vauhdikkaasti. Kummallakin oli pari paikkaa ja JYP joutui istumaan myös yhden jäähyn. Ylivoima ei vieläkään tuottanut tulosta. Pelicans sekoitti kenttiään kolmanteen erään. Paakkolanvaara ja Jesse Niinimäki vaihtoivat paikkoja ja tulos näkyi heti taululla. Tasoitus syntyi itse Paakkolanvaaran lavasta, joka ohjasi Antti Ylösen loistopassin maalin ylähyllylle. Yleisö jaksoi vahvasti uskoa sisuuntuneen Pelicansin voittoon. Se oli noussut jälleen kerran tasoihin ja osoittanut olevansa tiukoissa paikoissa hyvin venyvä joukkue. Maalin jälkeinen vaihto ei kuitenkaan mennyt putkeen vaan JYP oli heti lähellä mennä uudelleen johtoon.

Sieltä se voittomaali lopulta napsahtikin. Niinimäki jäi omissa pahasti Louhivaaran jälkeen, joka tarjoili kiekon maalille. Paikalla ensimmäisenä oli Max Wärn, kenen lavasta syntyi ottelu voittomaali. Maali oli silminnähden Wärnille todella maistuva. Pelicans ei loppukirissään onnistunut ja loppuluvuiksi jäi 2-3.

Ottelu ratkesi Pelicansin tehottomuuteen ja maalineduspelaamiseen. JYPin rutiinitaso on niin kova, että he pystyvät voittoihin heikommallakin pelillä. Se on loistavan joukkueen merkki.

Hyviä suorituksia löytyi tänään muutamia. Pakeista olisi melko monelle voinut antaa miinuksen, mutta jätetään ne tällä kertaa antamatta. Miinukset menee vain yhdelle miehelle.

+++ Timo Pärssinen: 1+0=1, +1. Nousujohteinen kevät sai tänään jatkoa. Hän on viimein saanut jalkansa liikkeelle ja verkkokin on alkanut heilua. Erittäin positiivinen esitys.

++ Tommi Paakkolanvaara: 1+0=1, +1. Maali tuli loukkaantumisista kärsineelle kapteenille hyvään paikkaan. Otteet parantuivat eiliseltä ja nyt esitys oli jo kokonaisvaltaisen hyvä.

+ Vili Sopanen: 0+0=0, -1. Kuuden ottelun pisteputki katkesi, mutta raikkaat otteet saivat silti jatkoa. Tiedätkö ketään, kuka saisi kiekon pois Sopaselta, kun tämä pääsee maalin takana pyörittämään peliä? En tiedä minäkään.

--- Jesse Niinimäki: 0+0=0, -1. Oli pääosassa JYPin voittomaalissa. Hiihteli jälleen ilman määrätietoisuutta. Osoittautumassa todelliseksi hutikudiksi. Kyllä, olen jakanut hänelle ankarasti miinuksia, mutta hän on yksinkertaisesti ansainnut ne kaikki.

Taistelu jatkuu tiistaina vierasottelulla Lappeenrannassa. Nyt levätään ja vedetään happea.