Sivut

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Janne Juvonen – matkalla tähtiin?

21.4.2012. SM-liigan finaalien neljäs näytös Jyväskylässä. Vastakkain JYP ja Pelicans, kotijoukkueen rumpuryhmä vs. Ääriliike. Lahtelaiset matkasivat Jyväskylään ilman lonkkavaivoista kärsivää Niko Hovista. Joonas Kuusela nousi näin Pelicans-veräjälle. Ja kuinka ollakaan, Kuuselakin otti osumaa toisessa erässä, mutta pystyi vielä jatkamaan.

Tummiin vaatteisiin pukeutuneet jyväskyläläiset sekä lahtelaisten äänekäs kannattajalauma palailevat pikkuhiljaa hodarijonoista takaisin katsomoon. Synergia Areenan dj:n soitellessa erätaukolevyjä saapuvat pelaajat tuttuun tapaan paria minuuttia ennen erän alkua jäälle. Pelicansista ensimmäisenä jäälle astelee maalivahti Kuusel... ei. Hetkinen.

Kansa ei ollut uskoa silmiään. Vieraiden uunin suulle asteli B-junnu-ikäinen Janne Juvonen. ”Kättelyt. Tämä oli tässä”, kuuluivat huudot hetkellisesti uskonsa menettäneiden lahtelaisten kiekkojännäreiden keskeltä. Mutta. Fyysisellä olemukseltaan pikkupojalta vaikuttanut Juvonen sai välittömästi kaikkien suut ammolleen.

Hän pysäytti järjestään JYPin valtavan hyökkäysarsenaalin, Eric Perrinin ja kumppanit. Liikkuminen, sijoittuminen, aivan kaikki, olivat ikään nähden uskomattoman hyvällä tasolla. Voittoa Juvonen ei pystynyt kampeamaan, mutta mitä väliä. Hän tuli sillä hetkellä suuren yleisön tietoisuuteen. Janne Juvosen odotettiin lyövän katosta läpi ehkä jo tällä kaudella.

Nokkimisjärjestyksessä vasta kolmantena

Juvosen kausi 2012-2013 on ollut monella tapaa hankala. Eräänlaista takapakkia tuli jo kesällä, kun Pasi Nurminen lähti Venäjälle isojen rahojen äärelle. Suomen yhden parhaimman maalivahtikoutsin lähtö tuli todella pahaan rakoon parhaassa kehitysiässä olevan Juvosen näkövinkkelistä. Nykyinen mv-valmentaja Simo Vehviläinen osaa varmasti hänkin hommansa, mutta ”Nupen” tärkeyttä, etenkin henkisellä puolella, ei voi vähätellä hetkeäkään.

Harjoituskaudella kaikkia kolmea maalivahtia peluutettiin ”pelaat joka kolmannen pelin” –systeemillä. Sen jälkeen Juvosen vastuu on jäänyt ehkä jopa yllättävänkin pieneksi. Jere Myllyniemi hankittiin toki ykköskassariksi ja Kuuselaa kaavailtiin hänen aisapariksi, mutta olisi kuvitellut Juvosen saavan enemmän vastuuta Lahden karuissa syysilloissa.

Moni varmasti odotti Juvosen lyövän liigassa läpi tällä kaudella, mutta näissä olosuhteissa se on ollut mahdotonta. Hän on pelannut tällä kaudella vain kaksi kokonaista peliä ja on tullut kerran maalinsuulle kesken pelin. ”Jaska” ei ole näissä peleissä missään nimessä vakuuttanut, päinvastoin.

Mutta, niin kuin sanottua, tilanne ei ole ollut helppo. Nuorukainen sai pelata miltei paineitta viime kaudella, koska kukaan ei ollut koskaan edes kuullut hänen nimeään. Nyt tilanne on sillä saralla toinen ja kiekkokansa alkaa jo odottaa hänen ottavan mustaa kiinni kovalla prosentilla.

Juvonen oli Suomen mukana U20 MM-kisoissa.


Vastuuta muualla

Syksyllä Juvoselle haettiin arvokasta kokemusta Mestiksestä. Hän pelasi 17 ottelua Peliittojen riveissä todella vaihtelevalla menestyksellä. Tai no, voisi melkein sanoa suoraan, että ”Jaska” epäonnistui siellä pahasti.  Myös A-nuorten veräjällä pelejä kertyi seitsemän kappaletta.

Syksy ei mennyt varmasti Juvosenkaan mielestä kuin elokuvissa, mutta palkinto oli silti odottamassa joulun tienoilla. Hänet valittiin nuorten leijonien mukaan U20-maajoukkeeseen. Kisoissa alisuorittaneen Suomen maalilla Juvonen sai pelata yhden karsintasarjan pelin. Hän on ikänsä puolesta edustuskelpoinen myös ensi vuoden kisoissa ja tulee varmasti olemaan mukana myös silloin.

Tulevaisuus tulee vielä

Kausi on edennyt jo pitkälle helmikuulle ja Myllyniemi on ottanut mainioilla otteillaan ykköstorjujan viitan itselleen. Juvonen on toiminut luukkuvahtina jo viikko tolkulla. Näen hyvinkin mahdollisena tilanteen, että ”Jaskalle” annettaisiin viimeisillä kierroksilla peliaikaa, jos Pelicansin jääminen pudotuspelien ulkopuolelle ehtii varmistua ennen 12.3.

On erittäin todennäköistä, että Pelicans lähtee ensi kauteen maalivahtikaksikolla Myllyniemi – Juvonen. Kuusela vaihtaa mitä todennäköisimmin maisemaa. (Otan myöhemmin tarkemmin kantaa tähän ensi kauden maalivahtikuvioon.)

Juvonen osoitti viime kaudella, että häntä ei huimaa tiukoissa paikoissa. Pidän hänen mentaalipuoltaan erittäin vahvana, mutta se testataan kunnolla vasta myöhemmin. Useimmiten henkiset avut erottavat maalivahdit toisistaan, sillä moni on teknisesti hyvä.

Näen Janne Juvosen tulevaisuuden valoisana. Mikäli hän jaksaa suorittaa jokapäiväiset työt kunnialla, voi hänelle aueta ovet minne tahansa.

Tässä pojassa on oltava jotain poikkeuksellista.

Aleksi Salonen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti