Sivut

lauantai 9. helmikuuta 2013

Pekka Jormakka – pysäyttämätön pikajuna

Lahden Pelicans on alittanut joukkueena kaikki mahdolliset rimat tällä kaudella. Pelillinen suunta on ollut joulun jälkeen nouseva, mutta voittoja tulee edelleen liian vähän. Pudotuspelipaikka on vielä teoriassa mahdollinen, mutta käytännössä sen saavuttamiseen on matkaa valovuosi. Joukkueesta löytyy kuitenkin hyvin suoriutuneita yksilöitä. Yksi heistä on Pekka Jormakka.

Palataan ajassa pari vuotta taaksepäin. JYP-kasvatti Jormakka siirtyi kesällä 2011 Lahteen, mielessään läpimurto SM-liigassa. Tiukasti roolitetussa ja vähän vaihtuvuutta nähdyssä JYPissä, Jormakan oli vaikea saada mahdollisuutta; 22-vuotias Jormakka sai pelata vain joitain hajapelejä. Hän on ominaisuuksiltaan kiistatta ylempien kenttien pelaaja eikä hän toisi alemmissa kentissä joukkueeseen mitään lisäarvoa.

Lahdessa palaset loksahtelivat paikoilleen kuin itsestään. Hän oli niin räjähtävä syksyn 2011 harjoituspeleissä, että otteet poikivat välittömästi paikan kakkosketjusta. Kokonaisuudessaan viime kausi oli Jormakalta ehdoton läpimurtokausi. Jotain jäi kuitenkin uupumaan. Onko Pekka Jormakka entisestään kasvanut pelaajana viime kaudesta?

Vaihderikas kauden ensimmäinen puolisko

Kuluvaa kautta edeltänyt pre-season oli Jormakalta, muun joukkueen tapaan, varsin tasapaksu. Hän ei enää päässyt tulemaan puskista vaan kiekkokansa odotti heti tulosta malttamattomina.

Kauden pyörähtäessä käyntiin ”Jore” oli Pelicansin suurimpia valopilkkuja. Ensimmäiseen 10 peliin verkko heilui viidesti. Mies muodosti Radek Smolenakin kanssa sangen toimivan tutkaparin, mutta tulos olisi voinut olla vielä parempaa. Miehet Jormakan vierellä vaihtuivat varsinkin alkusyksyllä todella paljon, joten kemioita muiden kanssa ei ehtinyt syntyä.

Hän keikkui pitkin syksyä Pelicansin toiseksi parhaana pistemiehenä, heti Smolenakin jälkeen. Joulukuussa tullut ikävä polvivamma sekoitti Jormakan kautta. Vamma ei Pelicansin onneksi ollut vakava, ja hän palasi kaukaloon muutaman viikon huilin jälkeen.

Yksi Jormakan 12 osumasta on juuri syntynyt.
© Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com


Tilastot uusiksi

Palattuaan lasaretista, musta kypärä Jormakan päässä vaihtui kultaiseksi. Hän on siitä lähtien pitänyt kultakypärää päässään. Kevät on mennyt tähän asti Jormakalta samalla käsikirjoituksella kuin syksykin. Pisteitä tulee kohtalaisen tasaiseen tahtiin ja peli on energisen vauhdikasta.

”Jore” on pistänyt jo henkilökohtaisen yhden kauden piste-ennätyksensä uusiksi. Vanha ennätys viime vuodelta (7+14) on nyt historiaa ja uusi luku on 12+12.

Jormakka on kiistatta jalkanopeudeltaan liigan nopeimpia. Harhautukset ja kiekonkäsittely ovat myös vähintään hyvällä tasolla, mutta heikohko osumatarkkuus laskee hieman hänen osakkeita.

Sanon tässä ja nyt, että tämä pikakiitäjä olisi paremmalla viimeistelyllä EHT-tasoa. Puolustaja kuin puolustaja on Jormakan kanssa vaikeuksissa 1vs1 tilanteissa, etenkin niissä, jotka lähtevät heti keskialueen jälkeen. Hän pystyy pienellä harhautuksella samaan vastustajan vipuun ja nousemaan sitä kautta maalille. Usein kuitenkin viimeinen ratkaisu (laukaus) on heikko ja punainen valo maalin takana jää syttymättä.

Hän ei muutenkaan loista laukauksella, mutta paremmasta tulevaisuudesta tällä saralla on ollut pieniä viitteitä tällä kaudella. 12 maalia on melko hyvä suoritus, mutta paikkoja on ollut kyllä reilusti yli tusinaan osumaan.

Missä ensi kaudella?

Mielenkiintoista nähdä, ohittaako kukaan pelikaani Smolenakia sisäisessä pistepörssissä. Redek ehti kasata 28 pistettä, kun toisena olevalla Jormakalla on pinnoja kasassa 24 kappaletta. Siinä ”Jorelle” hyvä tavoite loppukaudelle. Olisihan se hienoa olla toisella kokonaisella kaudella kauden päätteeksi joukkueen paras pistemies.

En valitettavasti usko, että Jormakka jatkaisi Lahdessa ensi kaudella. Moni liigaseura on erittäin kiinnostunut hänen palveluksista ja veikkaankin, että sopimus uuden seuran kanssa on jo tehty.

Pelicansin runkosarjaan mahtuu vielä kuusi (6) kotipeliä. Ole paikalla katsomassa Jormakan mahdollisesti viimeiset pelit turkoosipaidassa.

Pekka Jormakka omaa sellaiset ominaisuudet, jota seuraa kentällä erittäin mielellään. Kaiken lisäksi hän on vielä pukukopin pirtein ilmestys. Kyseessä on kaikin puolin viihdyttävä paketti.

Aleksi SalonenEi kommentteja:

Lähetä kommentti