Sivut

maanantai 4. helmikuuta 2013

Miikka Männikkö – kiertolainen päätyi lopulta Lahteen

Lahden Pelicansin kesällä värväämät ulkomaanavut osoittautuivat flopeiksi, ja myös piste per peli -tahdilla pelannut Lee Goren sai lähteä. Pelicans löysi kuin löysikin kanadalaiselle korvaajan, Miikka Männikön.

33-vuotias konkari vaihtoi syksyllä seuraa kuin mustalainen hevosta. Sesonki alkoi toista kautta peräkkäin Tapparassa, mutta Tampereella oli tunkua hyökkääjistä ja Männikkö joutui vaihtamaan seuraa. Tie vei ensin Ruotsin Elitserieniin, Växjö Lakersin joukkueeseen. Näytöt siellä jäivät vähiin ja lopulta hän löysi itsensä Mestiksestä, LeKin riveistä. Mestis-kiekko sekä ainainen kiertely sai Männikölle riittää ja hän tuli Lahteen jäädäkseen.

Kannattajilta pyyhkeitä toimiston suuntaan

Kaikki odottivat Pelicansin hankkivan Gorenin korvaajaksi jonkun todella maineikkaan nimen. Mutta ei. Toimisto reagoi Gorenin lähtöön hankkimalla ”vain” Miikka Männikön. Tämäkös sai kannattajien veren kiehumaan.

Pelicansin johdon toiminta haukuttiin monen tahon osalta suohon ja olin itsekin Männikön hankinnasta hieman näreissäni. Kiekkokansa tiesi, että Männiköstä ei ole johtamaan Pelicansia voittoihin, saati pudotuspeleihin. Männiköltä mitään pois ottamatta, tämä oli Pelicans-johdolta melko outo ratkaisu, mutta sen mukaan oli elettävä.

Hän on tunnettu vuosien varrelta nopeana luistelijana ja vahvana pisteiden tekijänä, mutta 33-vuotias Männikkö on parhaat vuotensa SM-liigassa jo nähnyt. Miehen paras kausi pisteiden valossa oli kausi 2008-2009 Tampereen Ilveksen paidassa, jossa syntyi pisteet 16+30=46. Viime kausina pistemäärät ovat jääneet alle kolmenkymmenen.

Nyt hänellä tarjottiin tilaisuutta. Loppukausi määrittelisi vahvasti miehen loppu-uran suunnan. Lähtötilanne ei ollut kuitenkaan Männikölle missään nimessä helppo. Pelicans rämpi tuolloin pelillisesti todella syvällä suossa. Harjoituksissa mailat hakattiin päreiksi ja koko joukkuehenki rakoili.

Loistava sauma

Männikön ura Tapparassa lähti viimeistään menneellä harjoituskaudella laskusuuntaan. Peliaika jäi alle kymmenen minuutin eikä siihen voi kukaan kiekkoilija olla tyytyväinen. Nyt hän pääsi Lahteen suuriin saappaisiin. Uransa ehtoopuolella olevan Männikön tuli nyt näyttää, että hän on vielä kelpo pelaaja liigaan.

Vili Sopasen poissaolo avasi 170-senttiselle Männikölle tontin Jarkko Immosen ja Janne Tavin viereltä. Hän tulikin hyvin sisään pussinokkiin ja toi lahtelaisten peliin lisää energiaa ja vauhtia. Terrierimäinen laituri pyöri vahvasti kulmissa ja voitti joukkueelleen irtokiekkoja.

Mutta. Se tärkein kuitenkin jäi puuttumaan. Se, mitä Pelicans Männiköltä odotti. Maalit. (Ihmettelen suuresti, mikäli Pelicans odotti Männiköltä kovia maalimääriä.)

Mies ei ole pystynyt auttamaan Pelicansia maalien muodossa, mutta syöttöpisteitä on kertynyt kohtalainen määrä. Tehopisteet 22 pelissä 4+10=14. Hän on pelannut viime pelit Pekka Saarenheimon ja Jesse Niinimäen vierellä. Saarenheimon loukkaannuttua hänen tilallaan viime pelissä pelasi Jari Kauppila.

Vastustajan verkko on heilunut Männikön toimesta neljästi.
© Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/


Pakko olla tyytyväinen

Oli sitten kannattajilla minkälaiset odotukset tahansa Männikköä kohtaan, on todettava yksi asia: hän on täyttänyt tonttinsa. Mitä kolmoskentän roolipelaajalta voi odottaa? Isoja pistemääriä pelistä toiseen? Ei.
Männikkö on nykypäivänä omimmillaan kolmoskentässä, monipuolisen työjuhdan roolissa. Hän ei ole enää ykkösketjun sateentekijä.

Hän on ainakin meikäläisen papereissa ensi kauden Pelicansia mietittäessä. Tosin, miehen rooli pitää katsastaa silloin uudestaan. Valmentajan on varmasti vaikea kieltäytyä kolmoskentän monipuolisesta laiturista, joka pystyy myös heiluttamaan verkkoa.

Miikka Männikkö on hoitanut tehtävänsä sillä tavalla, mitä odotinkin. Asenteesta homma ei ole ainakaan jäänyt kiinni. Eikä jääkään.

Aleksi Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti