Sivut

maanantai 31. joulukuuta 2012

Joel Mustonen – tuntemattomampi nimi kiekkokansalle

Eletään helteistä elokuun aamua. Aurinko porottaa, linnut laulavat ja Autotalo Laakkosen autoja tulee jatkuvalla syötöllä Isku Areenan porteista sisään. Pelaajaovea kohti kävelee niin vanhoja kuin uusiakin naamoja. Yhtä en tunnista. Sen on pakko olla Mustonen.

Kesän ensimmäisissä jääharjoituksissa ei tiedä, ketä pelaajaa sitä oikein seuraisi. Kiekosta on joutunut olemaan taas kuukausia erossa, ja kiima alkavaa kautta silmällä pitäen on sen mukainen. Kaikilla pelaajilla on ymmärrettävästikin tatsi hukassa ja ensimmäiset jääkerrat menevät lajin nimeltä jääkiekko alkusalojen opettelussa. Yksi nuori mies pisti kuitenkin välittömästi silmään. Selkä kyyryssä, numero yhdeksän kypärässään viilettänyt Mustonen vakuutti allekirjoittaneen ensi hetkistä lähtien.

Pääni täyttyi heti ajatuksista: mitä hän täällä tekee? Eikö hänellä pitäisi olla sopimus Elitserienissä pelaavan Skellefteån kanssa? Mitä? Täh?

”Mustonen? Kuka? Mikä mies tämä tämmöinen on?.” Joel Mustosen nimi ei ole varmasti tullut monellekaan kiekkojännärille tutuksi. 20-vuotias Oulussa syntynyt Mustonen on pelannut juniori-vuotensa länsinaapurissamme Ruotsissa. Hän teki jo kaudella 2010-2011 debyyttinsä Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla Elitserienissä, Skellefteån riveissä. Mustonen on Tingsryds AIFin kasvati, mutta hän on pelannut miltei koko lyhyen uransa Skellefteån organisaatiossa, lukuunottamatta viime kauden lyhyitä lainapestejä Timråssä ja Västeråsissa. Kova tasoisessa Elitserienissä pelejä on kertynyt yhteensä 30 kappaletta, joissa on syntynyt viisi tehopistettä.

Mustonen saapui kesällä Lahteen suorittamaan asepalvelustaan ja samalla tarkoituksenaan tehdä sopimus Pelicansin liigajoukkueen kanssa.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan toivotulla tavalla.

Joel Mustonen Skellefteån paidassa. 
© Roine Sandlén

Mykoplasma on pitänyt Joel Mustosen urakehitystä paikoillaan jo kohta melkein vuoden ajan. Kyseinen tauti on bakteeri-infektio, toisin sanoen ylikuntotila. Mustonen on jo viime keväästä lähtien kärsinyt mykoplasman oireista eikä ole pystynyt täysipainoiseen harjoitteluun, saati pelaamaan. Nuori mies oli harjoituskaudella Pelicansin jääharjoituksissa mukana kerran päivässä, muun joukkueen vetäen kahdet treenit päivää kohden. Sen jälkeen Mustosta ei pahemmin Isku Areenalla ole näkynyt. Hän on käynyt satunnaisesti yksin jäällä hakemassa tuntumaa muun joukkueen jälkeen, ei sen kummempaa. Pahinta tässä jutussa on se, että paluuajankohta peleihin on täysi kysymysmerkki. Kauden alla kyselin Suikkaselta Mustosen tilasta ja hänen mukaansa lääkäritkään eivät osaa sanoa, milloin paluu pelikentille mahdollisesti tapahtuisi. Tällainen tilanne on urheilijalle pahin mahdollinen. On henkisesti erittäin raskasta olla jatkuvasti jään ja muun joukkueen ulkopuolella ja tehdä vain joitain oheisharjoitteita. Puhumattakaan siitä tuskasta mitä hämärän peitossa oleva paluu täysipainoiseen harjoitteluun tuottaa.


Joel Mustosen on tarkoitus tehdä toivuttuaan pelaajasopimus Pelicansin kanssa. Kyse olisi ilmeisesti kahden vuoden sopimuksesta.

Joel Mustonen on pelaajana hyvinkin monipuolinen. Hän pystyy pelaamaan niin keskushyökkääjänä kuin laiturinakin. Pelicansissa mies pelaisi tällä hetkellä, mitä luultavimmin, laiturina. Harjoituksissa Mustonen laukaus teki järjestään kovaa tuhoa. Rannelaukaus lähtee todella napakasti ja vieläpä tarkasti. Voisin väittää, että Mustosen osumatarkkuus oli koko Pelicans-ryhmän kovin elokuun jääharjoituksissa. Syöttäessä huomiota kannattaa kiinnittää eniten ajoitukseen, tarkkuuteen ja syötön napakkuuteen. Nämä tuntui olevan miehellä hyvin halussa ja huomiota tuli kiinnitettyä etenkin syöttöjen kovuuteen. Jalkatyöskentely ja luistelu lasketaan myös Mustosen positiivisten ominaisuuksien puolelle.
179-senttinen ja 78-kiloinen Mustonen on mitoiltaan melko pieni ja kevyehkö pelaaja, joten kulmaväännöissä saattaa tehdä välillä tiukkaa. Kokemusta miesten peleistä on vielä melkoisen vähän, vaikka tämä junnumaajoukkueiden vakiojyrä onkin pelannut kovia pelejä Ruotsin maalla.

Joel Mustonen on erittäin potentiaalinen pelaaja, josta kuullaan vielä pomminvarmasti.

Toivon mukaan paluu kentille tapahtuisi vielä tämän kauden puolella.


Aleksi Salonen

2 kommenttia:

  1. Yhtälailla mykoplasma voi lamaannuttaa ei-urheilijoita, joten on ihan hyvä, että on näitä "tunnettuja" tapauksia, sitä vähemmän normi-ihmisiä lähetetään mykoplasman tiimoilta psykiatrille kun tietoisuus taudista leviää.

    VastaaPoista
  2. Kyllä, juuri niin kuin sanoit. Erittäin harmillinen tauti. Tuntuu, että viime vuosina tästä on vasta alettu puhua enemmän.

    VastaaPoista