Sivut

torstai 17. tammikuuta 2013

Angelo Esposito – nousu seuraavalle tasolle jäi näkemättä

Pelicans ja Angelo Esposito ovat purkaneet sopimuksensa. Esposito siirtyy Italian pääsarjassa pelaavan Milano Rossoblun miehistöön.  Tämä ratkaisu oli täysin ainut ja oikea vaihtoehto.
Esposito siirtyi viime elokuussa Lahteen isot paineet harteillaan.

NHL:n ykköskierroksen varaus vuosimallia 2007 oleva Esposito tuli hakemaan Lahdesta uutta nostetta uralleen. Mies oli kärsinyt aiempina vuosina erittäin kiusallisista polvivaivoista eikä pystynyt keskittymään täysipäiväiseen ammattikiekkoilijan elämään. Viime kaudella Esposito pelasi AHL:ssä kahdessa eri seurassa yhteensä 54 ottelua ja vyölle kertyi myös kolme peliä AHL:n farmiliigassa, ECHL:ssä. 23-vuotias Esposito oli kaudella 2008-2009 Kanadan mukana voittamassa U20-kultaa. Sentteri halusi kuitenkin täksi kaudeksi pois kotoa. Oppimaan, miltä tuntuu elää ammattilaiskiekkoilijan arkea eikä olla koko ajan äidin helmoissa. Lahden Pelicansin piti olla Angelo Espositolle vain ponnahduslauta silmällä pitäen isompia ympyröitä.
Se askel jäi ottamatta.

Espositon hankinta oli Pelicansilta todellinen ns. toivotaan-toivotaan –hankinta. Melkein kaikki kyllä viittasivat siihen, että ”Espo” saattaisi tehdä läpimurtonsa SM-liigassa. Loukkaantumishistoria ja tietty kokemattomuus miesten peleistä pelotti. Esposito ei ollut pelannut vielä yhtäkään täysin ehjää kautta vaan kaikki kaudet ovat olleet todella rikkonaisia. Pelicans otti valtaisan riskin hankkiessaan ykkössentterikseen pelaajan, josta pohjatiedot ovat melko heikot ja jolla on pitkä loukkaantumishistoria. Pelicans meni tässä metsään todella lujaa ilman jarruja.

Esposito liittyi Pelicansin harjoitusvahvuuteen elokuussa. Taitava ja hyvät luisteluominaisuudet omaava Esposito näytti ensimmäisissä treeneissä hyvältä. Tykästyin välittömästi miehen kieputuksiin ja nopeisiin suunnanmuutoksiin. Hentoinen Esposito vaikutti treenien perusteella olevan Pelicansille vahvistus, joka täyttäisi helposti vähintään kakkossentterin saappaat. Hetkinen. Otetaan hieman pakkia. ”Hentoinen..”. Niinpä.

SM-liiga ei ole mikään junnusarja, jossa pärjäisi pelkästään taidoilla, ilman fyysisiä avuja. Angelo Espositon ehdottomasti suurin heikkous on fyysinen puoli. Jos harjoituksissa Esposito siirrettiin helposti pois maalin edestä ja kulmista, niin mitä se oli sitten tositilanteessa, jossa kaikki pelaavat vielä piirun verran kovempaa. Liigan alkaessa kaukalossa nähtiin Espositon kohdalla karu totuus. Hän ei ollut fyysisesti valmis SM-liigan kovaan kamppailupelaamiseen. Ne kerrat olivat harvassa, kun Esposito tuli kulmasta kiekko lavassa, kaksinkamppailun voittajana. Maalin eteen mies ei edes uskaltanut mennä eikä viime peleissä ottanut vastustajaan minkäänlaista kontaktia. Esposito väläytteli ajoittain hyvää kiekonhallintaansa ja 1vs1 taitoa, mutta onnistumiset jäivät minimaalisiksi eikä pelihuumori noussut vaadittavalle tasolle. ”Espo” vaikutti kaukalossa päättömältä kanalta, joka säntäilee sinne sun tänne, ilman mitään päämäärää. Italian passilla pelannut Esposito ei pelannut missään vaiheessa joukkueelleen eikä hoitanut puolustusvelvoitteitaan. Hän seurasi vastustajan menoa vain katseella ja yritti pelata kiekkoa tilanteissa, joissa pitäisi ehdottomasti pelata miestä. Näin Esposito jätti itsestään todella aran ja pelkurimaisen kuvan. Espositoa peluutettiin sentterinä ja se on lähinnä turhaa jossittelua, mitä hän olisi saanut aikaan laiturina, kun esimerkiksi puolustusvelvoitteet eivät olisi olleet niin isot. On myös täysin turha väittää, että Espositolle ei löytynyt oikeita ketjukavereita. Tai no, ei löytynytkään, mutta se ei ollut heistä kiinni, vaan johtui täysin kanukin omasta saamattomuudesta. 29 pelissä tehdyt tehot 3+4 puhuvat omaa kieltään ja ovat ykköskeskushyökkääjäksi hankitulta pelaajalta aivan säälittävän heikko suoritus.

Espositon palkkapussi oli kuuleman mukaan melkoisen pieni, joten tässä tapauksessa Pelicans voi huokaista helpotuksesta.

Angelo Esposito oli todellinen hutihankinta, josta Pelicansin toimiston on otettava opikseen. Pelaajat on scoutattava todella huolellisesti ja hankkia pohjatiedot kuntoon, ennen kuin tehdään minkään valtakunnan päätöksiä.

Toivotan Angelo Espositolle kaikkea hyvää ja onnea tulevaisuuteen. Toivottavasti Italiassa natsaisi.

Aleksi Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti