Sivut

lauantai 19. tammikuuta 2013

Otteluraportti Pelicans – Ilves

Pelicans ja Ilveksen välinen tammikuun tasauskierroksen toinen ja viimeinen peli päättyi kotijoukkueen tuuletuksiin. Voittolukemat olivat samat kuin eilen, 3-2. Pelicans paranteli jälleen asemiaan ja pudotuspelihaaveet säilyivät elossa. Ottelussa oli sama kaava kuin eilen. Pelicans tuli otteluun arasti ja pehmeästi, jonka Ilves käytti häikäilemättä hyväkseen. Kotijoukkue tuli toiseen erään uudella ilmeellä ja pisti vieraat helisemään. Kolmas erä oli koko lailla pelailua kummankin joukkueen osalta eikä peli tänäänkään suuria tarjonnut. Jesse Niinimäki debytoi Pelicans-nutussa ja oli heti alussa näkyvässä roolissa. Niinimäki sai mm. rangaistuslaukauksen. Miten siinä kävi ja mikä oli miehen panos joukkueelle? Tekstin lopussa lisää siitä.

Pelicans jäi jälleen telineisiin

Vierasjoukkue Ilves tuli peliin, eilisen tapaan, kovalla höyryllä ja sai otteluunsa haluamansa alun. Konsta Mäkinen purjehti loistavasti lahtelaisten alueelle ja tarjoili kiekon Antti Kangasniemelle, josta Ilveksen kuudenneksi paras pistemies ei erehtynyt. Kotijoukkueen valmistautuminen oli mennyt jälleen puihin ja kentällä nähtiin hyvin passiivinen pussinokkalauma. Alkuarkailujen jälkeen Pelicans pääsi viiden minuutin pelin jälkeen hieman paremmin peliin mukaan ja alkoi hiljalleen ottaa peliä haltuunsa. Niinimäki tarjoili parikin maukasta passia Miikka Männikölle, mutta viimeiset ratkaisut ontuivat. Kotijoukkue pääsi myös kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta, mutta tälläkin kertaa kiekko ei löytänyt tietään verkkoon. Kiekko liikkui mallikkaasti ja laukauksiakin tuli, mutta tamperelaiset blokkasivat vedot mallikkaasti. Avauserän puolivälin tienoilla nähtiin mielenkiintoinen käänne. Pitkän Ilves-hyökkäyksen päätteeksi Niinimäki pelattiin läpiajoon ja rankkari oli valmis. Niinimäki tuli Ilves-vahti Ville Kolppasta päin verkkaisella vauhdilla ja laukaus jäi lopulta melko heikoksi, ei maalia. Ilves oli Niinimäen tuhritun rankkarin jälkeen mennä jo 2-0 johtoon, mutta kiekko ei lahtelaisten onneksi tolppaa pidemmälle mennyt. Vain hetki tästä, punalamppu syttyi vieraiden maalin merkiksi. Pelicansin kakkosparille (Latvala-Hurri) sattui valtava merkkausvirhe, josta Ilves pääsi rokottamaan. Tommi Välimaa sai rauhassa asetella ja laukoa vieraat kahden maalin karkumatkalle. Vieraat menivät erätauolle 0-2 vierasjohdossa ja ensimmäinen erä tuntui olevan kuin toisinto eilisestä pelistä.

Ilves väsähti

Pelicansin ilmeen odotettiin paranevan toiseen erään, mutta erän alku ei tuonut tähän minkäänlaista muutosta. Kotijoukkue pääsi ylivoimalle heti erän kärkeen. Tulosta ei tullut, mikä ei yllättänyt yhtään. Kiekko ei liikkunut ja miehet seisoivat paikoillaan suorilla jaloilla. Ilves antoi painetta ja nostivat purkukiekot helposti Pelicansin kenttäpäätyyn. Vieraat jopa hallitsivat kiekkoa Pelicansin pakkopelin aikana ja sekös sai yleisön veren kiehumaan. Ylivoiman jälkeen sama aneemisuus jatkui. Pelicans teki kaikki pienetkin asiat huolettomasti eikä hommassa ollut tunnetta. Lopulta Pelicans kavensi kapteeni Tommi Paakkolanvaaran maalilla. Ilkka Pikkarainen heitti loistavan lätyn ”Paakkiksen” lapaan, josta pitkässä maalittomassa putkessa ollut Paakkolanvaara viimeisteli varmasti. Kotijoukkue otti toisessa erässä isännän otteet ja Ilves oli pitkälti maalivahtinsa varassa. Tasoitus syntyi Vili Sopasen mailasta. Pelicans käänsi pelin nopeasti Ilves-päätyyn. Hyvän pelin pelannut Danny Richmond heitti kiekon Timo Pärssiselle, joka jatkoi Sopaselle ja hieno tasoitusmaali oli valmis. Sopanen oli jälleen todella hyvällä pelipäällä ja alati vaarallinen. Toinen erä mentiin vahvasti isäntien komennossa. Vierailla ei paikkoja ollut ja ottelu näytti vielä kääntyvän Pelicansille, samalla tavalla kuin eilenkin.

Kai Suikkasen suojatit tulivat kolmanteen erään tappaakseen pelin ja Ilveksen rypistelyn. Paakkolanvaara iski illan toisellaan Pelicansille voittomaalin kolmannen erän alussa. Kokoonpanoon hienoin ottein palannut Pikkarainen purjehti tamperelaisten alueella ja tarjoili jälleen loistavan syötön ”Paakkiksen” lapaan. Seuraava havainto kiekosta oli maalin katossa. Pelicans oli nyt noussut kahdessa pelissä peräkkäin kahden maalin takaa johtoon. Se on melkoisen kova juttu, vaikka vastassa olikin ”vain” Ilves. Joukkue pelaa yhtenäisesti hyvällä hengellä eikä luovuta missään vaiheessa. Kotijoukkue kuitenkin passivoitui turhan paljon kolmannessa erässä ja antoivat vielä vieraille sauman. Tasoitus jäi syntymättä ja pelin jälkeen jäällä tuulettelivat helpottuneet pelikaanit. Tammikuun tasaus meni juuri niin kuin oli suunnitelmissa, kuusi pistettä. Yleisömääräksi Lahdessa kirjattiin vain 4146 silmäparia, joten taloudellisesti Ilveksen valitseminen tasauskierrokselle ei ollut mitenkään kultasuoni, mutta urheilullinen menestys ennen kaikkea.

Tammikuun tasaus meni suunnitellusti Pelicansin näkökulmasta.
© Jarno Hietanen

Palataanpas alkuviikkoon ja tämän viikon teemaan. Kirjoitin silloin näin: ”Pelicansin on otettava täydet yhdeksän pistettä tältä viikolta, jotta haaveet säilyisivät elossa.” Suikkasen joukot tekivät työtä käskettyä ja nyt alkaa olla jo vähän enemmän hengitystilaa. Kymmenenteen sijaan on matkaa yhdeksän pistettä, mikä on täysin saavutettavissa. Ilves on jäänyt jo 14 pisteen päähän, joten ainakaan jumbosijalle Pelicans ei joudu. Tästä edespäin jokainen viikko on Pelicansille aina vaan tärkeämpi. Ensi viikolla lahtelaiset kohtaavat tiistaina Ilveksen kotona, perjantaina Bluesin Espoossa ja viikon päättää kuuma Pelicansin ja Jokereiden välinen kamppailu Lahdessa.

Jesse Niinimäki ei pettänyt muttei vakuuttanutkaan

Niinimäki pelasi tänään yhteensä 17 vaihtoa, joihin mahtui niin hyviä kuin huonojakin hetkiä, mukaan lukien yksi tuhrittu rankkari. Taitava Niinimäki väläytteli syöttötaitojaan muutamaan otteeseen oivaltavilla passeilla. Miinuspuoleksi voi laskea ajoittain nähdyn välinpitämättömyyden. Numerolla kahdeksan pelannut Niinimäki luopui helposti kiekoista ja oli ajoittain todella lapanen. Luistelu, yksi jääkiekon tärkeimmistä osa-alueista, ei kuulu Niinimäen vahvimpien ominaisuuksien joukkoon. Tämän, jos hän saisi kuntoon, puhuttaisiin kovanluokan kaverista. Ja vielä, kun ote pelistä parantuisi sekä otteet olisivat tasaisia, niin aijai. Jesse Niinimäen debyytti menee luokkaan ok. Jatkamme siis hänen seuraamistaan ensi tiistain Ilves-pelissä.

Tänä viikko oli pelien osalta tässä, mutta Intohimona Pelicans painaa hommia vielä huomennakin. Katsotaan, mitä kivaa huomiseksi keksitään.

Hyvää illanjatkoa ja alkakaahan pikkuhiljaa virittäytyä NHL-kauden alkuun. Kiekkojännäreitä herkutellaan nyt oikein urakalla.