Sivut

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Jere Myllyniemi – nousu parrasvaloihin kivikkoisen alun jälkeen

Lahden Pelicansissa torjuva Jere Myllyniemi siirtyi viime kauden päätteeksi Lappeenrannan SaiPasta Lahteen. Myllyniemi kävi Pelicansissa vuokralla viime keväänä ja pelasi turkoosipaitojen maalilla kolme peliä. Pitävän puolustuksen edessä huikeita otteita esittänyt Myllyniemi vakuutti tällöin valmennuksen ja ennen kaikkea Pasi Nurmisen

Myllyniemi olisi halunnut keväällä purkaa sopimuksensa SaiPan kanssa ja jatkaa vuokrapestinsä jälkeen Pelicansissa, mutta lappeenrantalaiset löivät kapuloita rattaisiin. Myllyniemi teki kuitenkin jo varhain viime keväänä yhden kauden kattavan pahvin pussinokkien kanssa. Jere halusi Nurmisen kouluun ja ”Nupe” näki hänessä suurta potentiaalia. Nurminen kuitenkin pakkasi laukkunsa ja lähti Venäjälle. Jere Myllyniemen kauden alku oli hyvin vaikea.

Ura Lahdessa alkoi isolla takaiskulla

Myllyniemi joutui välittömästi oudon ja ehkä jopa hieman pelätyn tilanteen eteen. Venäjän KHL:ssä pelaava Avangard Omsk tiedotti tehneensä valmentajasopimuksen Nurmisen kanssa. Nurmisen lähdön jälkeen maalivahtivalmentajaksi nousi joukkueenjohtaja, Simo Vehviläinen. Ex-ammattikiekkoilija Vehviläinen elää debyyttikauttaan maalivahtikoutsin tehtävissä. Pelicansin toimisto oli varautunut ”Nupen” lähtöön jo keväällä, joten sikäli mv-valmentajan tontti ei Vehviläiselle suurena yllätyksellä tullut. Nurminen, joukkueen äijä ja koko organisaation kasvot oli poistunut eikä tämä voinut olla vaikuttamatta Myllyniemen tekemiseen.

Alku ei ollut Myllyniemen uran kannalta millään muotoa toivottu. Jere jäi viime kaudella SaiPassa luukkuvahdin rooliin ja halusi tulla Lahteen nimenomaan Nurmisen kouluun. ”Nupe” on leiponut Antti Niemestä sekä Niko Hovisesta kovan luokan tekijöitä, joten miksei 29-vuotias Myllyniemi voisi nousta parrasvaloihin, vaikka ikää jo on? Henkisesti Nurmisen lähtö oli Myllyniemelle kova paikka. Toipuminen tästä otti oman aikansa.

Itseluottamus nollissa

Jo harjoituspeleissä Myllyniemen otteista huokui tietynlainen epävarmuus, vaikka pre-season kohtalaisen hyvin menikin. Kauden kahden ensimmäisen liigapelin jälkeen taivaalla oli nähtävissä todella synkkiä pilviä. Myllyniemi näytti maalissa erittäin kuolevaiselta, joka ei pysty auttamaan joukkuettaan voittoihin. Sitä se olikin. Maaleja meni omiin roppakaupalla eikä hommassa ollut säveltä.

Lahtelaisten puolustuskaan ei kyllä vakuuttanut, mikä hankaloitti Myllyniemen vauhtiin pääsemistä. Onnistumisia ei tullut ja itseluottamus oli nollassa. Tuttuja gamesavereita ei nähty kappalettakaan ja Myllyniemi oli pettämässä kannattajien suuret toiveet sekä hautaamassa omalla tekemisellään Pelicansin pudotuspelihaaveita.

Myllyniemi kävi pariinkin otteeseen hakemassa vauhtia Mestiksen puolelta. Ensin mies torjui LeKissä viisi peliä ja sen jälkeen vyölle kertyi kolme peliä TuTon paidassa. Yksi iso syy Pelicansin alkukauden räpeltämiseen oli ilman muuta voittavan maalivahdin puuttuminen.

Loppukaudesta uumoiltiin Pelicansin osalta todella kivikkoista, kunnes Jere Myllyniemi nousi horroksestaan. Nurmisen lähtö oli nyt taakse jäänyttä elämää.


Pohjalta parrasvaloihin

Viimeisin reissu Mestiksessä oli Myllyniemen kauden käännekohta. Jere sai TuTon veräjällä itseluottamuksensa kuntoon ja on ollut sen jälkeen Pelicansin tärkein yksittäinen pelaaja. Liekö aurinkokuningas Juhani Tammisella ollut mitään vaikutusta tämän kanssa? Mene ja tiedä.

Myllyniemi on pelannut viimeiset 14 peliä lahtelaisten maalilla, mikä kertoo erittäin tasaisesta suorittamisesta ja valmennuksen luotosta. Virkaveljillä, Joonas Kuuselalla ja Janne Juvosella ei ollut mitään asiaa tolppien väliin. Myllyniemen ja puolustajien yhteispeliä on ollut hienoa seurata. Jere ohjaa peliä äänekkäästi jatkuvalla syötöllä ja helpottaa näin kenttäpelaajien toimintaa todella paljon. Tällä hetkellä puolustajat luottavat maalivahtiinsa ja päinvastoin. Heidän välilleen on syntynyt vahva luottamusside, mikä on kantanut Pelicansin useisiin voittoihin kevään aikana.

Jere Myllyniemi on ollut kiistatta Pelicansin viimeaikaisen menestyksen suurin kulmakivi. Hän on saanut työrauhan ja ennen kaikkea paljon vastuuta hyvään rytmiin pääsemiseksi. Luotan Myllyniemeen kuin vuoreen enkä näe mitään syytä sille, että hän notkahtaisi kevään aikana.

Miehen kehonkielestä voi lukea, mikä on tällä hetkellä hänen henkinen tilansa. Se on jotain niin suurta, että voin varauksetta sanoa Myllyniemen olevan tällä hetkellä yksi kuumimmista kassareista SM-liigassa.

Pelicansilla on viimein luotettava ykkösmaalivahti.

Aleksi Salonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti