Sivut

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kuudes peräkkäinen kotivoitto jäi haaveeksi

Lahden tiistai-ilta ei pelillisiä hienouksia tarjonnut. HIFK oli lopulta kahdesta heikosti pelanneesta joukkueesta parempi ja haki Lahdesta vierasvoiton luvuin 3-2. Kaikki ketkä olivat paikalla seuraamassa ottelua tai katsoivat sitä kotisohvalta, tietävät mitä minun tekisi nyt mieli sanoa illan tuomaritoiminnasta. Tekisi mieli sanoa tässä kaikenlaista, mutta pysytään kuitenkin asialinjalla ja lähdetään pidemmittä puheitta perkaamaan peliä.

Pelikaanit kuskin paikalla avauserässä

Pelicans tuli totuttuun tapaan ensimmäiseen erään todella hyvin. Kotijoukkue riisui vieraat aseista varsin kovalla luistelulla ja loistavalla suunnanmuutospelillä. Jormakka tuli hienosti sisään pelaavaan kokoonpanoon ja pörräsi hyvin läpi ottelun. Pelicansin peli oli avauserässä todella työteliästä eikä vierailla ollut sen kummempia paikkoja. Hyvin kuvastavaa avauserässä oli se, että HIFK pääsi organisoidusti keskialueen yli vasta reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Pelicans-puolustajien kiekollinen rohkeus pisti silmään. Pientä lisärohkeutta kiekolliseen peliin onkin kaivattu ja nyt pakit toteuttivat sitä mainiosti. Pelicans pääsi myös kokeilemaan ylivoimalla. Vetoja tuli kohtalaisen hyvin, mutta viimeiset ratkaisut jäivät uupumaan. Lopulta Immonen iski kotijoukkueen johtoon pienen hässäkän jälkeen. Kiekko kimpoili maalilta suoraan Immoselle, joka lakaisi kiekon ohi hölmistyneen Norjan. Ensimmäisen erän jälkeen kaikki näytti valoisalta ja kaikki avaimet olivat kotijoukkueen hallussa.

Totaalinen romahtaminen kolmannessa
Toisessa erässä Pelicans oli jättänyt pukusuojiin kaiken itsestään eikä pelistä tullut mitään. Pussinokat saivat erän alkuun herkullisen mahdollisuuden ylivoimalla lyödä peli jo 2-0:aan. Ylivoima oli kuitenkin niin aneemista kuin voi vain olla. Toki, oli siinä HIFK:n hyvyyttäkin. Vieraat paineistivat aggressiivisesti Pelicansin ylivoimaviisikkoa ja olivat koko ajan tilanteen herroja. Vahva ja aggressiivinen alivoimapainekin on purettavissa, mutta Pelicansilla ei ole tarpeeksi käsiä syötellä vastustajan neliötä hajalle. Pelicansin ylivoima oli koko loppupelin ajan kauttaaltaan saamatonta ja koomisen huonoa. Liike hieman loppui kotijoukkueelta ja vieraat päästettiin paremmin peliin mukaan. Vierasjoukkue tulikin tasoihin Kuhdan kauden ensimmäisellä kihauksella. Pelicans pelasi maalinedustan todella huonosti. Seikola ei ottanut tilanteessa miestään kiinni ja näin Kuhta pääsi lyömään reboundin sisään. Erän loppusekunneilla Pärssinen vei pelikaanit johtoon. Jormakka riisti loistavasti kiekon omalla sinisellä, polki kaverin päähän, jonka jälkeen syöttöyritys päätyi lopulta Pärssiselle, jolla oli tyhjä rysä edessään.

Kolmannessa erässä Pelicansin peli oli huolestuttavan huonoa. Vauhti loppui kokonaan ja vieraille suorastaan tarjoiltiin voittoa. Melart laukoi siniviivalta HIFK:n tasoituksen kolmannessa erässä ja HIFK:n voittomaali oli vain ajan kysymys. Lopulta maalineduspelaaminen nousi ratkaisevaan rooliin. Kuhta latoi vieraat johtoon illan toisella maalillaan ja voitto heikkotasoisesta pelistä näytti menevän ilman muuta helsinkiläisille. Pelicans väsähti pelin edetessä, mitä pidän todella yllättävänä. Edellisestä pelistä on kuitenkin muutama päivä aikaa, eikä joukkue avauserässä niin kovaa päälle tullut, että vauhdin hiipuminen olisi siitä johtunut. Suikkasen suojateille iski luultavasti pelin edetessä pieni hyvänolon tunne puseroon, minkä vuoksi ajatus harhaili ja pelinopeus putosi olemattomiin. Isoin ero joukkueiden pelissä nähtiin tänään sota-alueella, maalineduspelaamisessa. HIFK vei tämän heittämällä nimiinsä eikä Pelicans-hyökkääjillä ollut juurikaan asiaa kovaluisen vieraiden puolustuksen keskelle. HIFK iski maaleistaan kaksi maalin edestä, ja tässä riittääkin jälleen pohdittavaa Pelicansin valmennuksella.

”Kas näin heiluu linja…”

Tuomarit. Tuomarit. Vielä kerran tuomarit. On se nyt kumma, kun joka ainoan illan jälkeen syyttävä sormi osoittaa pillipiipareita kohden. Eikö tähän osastoon saada millään edes jonkinlaista ryhtiä? Illan ottelu alkoi kunnolla vasta pelin päätösminuutilla. Pelicans pelaa ilman maalivahtia. Jäällä on Immosen vitja, höystettynä pelissä maalin tehneellä Pärssisellä. Viivasta tulee laukaus, jonka Norja ensin torjuu. Norja kuitenkin sylkee kiekon ja Pärssinen lyö karat sisään, ja juhlat tasoituksen merkiksi ovat valmiit alkamaan. Pärssinen nostellessa käsiään kattoon, levittää päätuomari kätensä. ”Maalia ei hyväksytty, peli oli jo vihelletty poikki”, kuului kuulutus toimitsija-aitiosta. Aivan käsittämättömän katastrofaalinen ratkaisu illan tuomareilta. Kyseisessä tilanteessa tuomari vihelsi pelin poikki, juuri, kun Norja oli torjunut kiekon eteensä. Tilanteen jälkeen Immonen otti vielä käytöskympin taottuaan mailaansa Isku Areenan kaukalon laitaan.  Eikö täällä hyväksytä enää edes normaaleja riparimaaleja? En tiedä, mutta jotain näiden tuomareiden kanssa on tehtävä.

Tämä peli oli tässä eikä siitä sen enempää.

Pelit jatkuvat huomenna torstaina kotipelillä Tapparaa vastaan. Nyt olisi todellisen kasvojen pesun paikka, lässähtäneen esityksen jälkeen. Otteluennakko Tappara-pelistä on tulossa myöhemmin iltapäivällä.