Sivut

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Jesse Niinimäki – syttyykö Lahdessa?

Lahden Pelicans julkisti keskiviikkona iltapäivällä tehneensä loppukautta ja ensi kautta koskevan sopimuksen, NHL:n ykköskierroksen varaus, Jesse Niinimäen kanssa. Kyllä, luitte oikein. Pelicansilla on ollut tällä kaudella huonoja muistoja ykköskierroksenvarauksista (Esposito & O’Marra). Niinimäki siirtyy Lahteen Tampereen Ilveksestä, jossa alkukaudella 27 pelissä syntyi tehot 2+9. Niinimäki on kärsinyt loukkaantumisista ja etenkin polven kanssa on ollut ongelmia. Saiko Pelicans puolikuntoisen pelaajan? Onko Pelicansin pelaajahankinnoissa mitään linjaa tällä hetkellä? Ns. kysymysmerkkihankinnat saivat jatkoa ja lahtelaiset ottivat tässä ison riskin. Ei kaikki kuitenkaan välttämättä ole niin murheellista.

Puhkeaako kukkaan?

Jesse Niinimäki on tunnettu pelaajana, joka näkee kentän hyvin ja tarjoilee näppärät lättysyötöt ahtaimpiinkin väleihin. Taitoa on valtavasti, mutta Niinimäen urakehitystä on jarruttanut harjoittelumotivaation puute. Hän on synnyllinen lahjakkuus, mutta tässä lajissa ei pärjää kukaan ilman jokapäiväistä työntekoa. Niinimäessä on ehdottomasti potentiaalia nousta SM-liigahyökkääjien eliittiin, mutta se vaatii juuri sitä täyttä omistautumista ja sitoutumista lajia kohtaan. Niinimäen sopimus kattaa myös ensi kauden, mistä voidaan päätellä, että tämä kortti halutaan katsastaa hieman pidemmällä tähtäimellä. Loukkaantumiset ovat olleet Niinimäen riesana. Kannattajia kuumottava kysymys kuuluukin, mikä on Jesse Niinimäen nykykunto? Ovatko loukkaantumiset takanapäin, vai puhutaanko tässä Mike York vol 2:sta? Noh, eipäs maalailla vielä piruja seinille.

Niinimäki oli jo muutaman vuoden ajan Ilveksen hyökkäyspelin aivot. Tekeminen ei silti ollut aina niin ammattimaista, että Niinimäki olisi pystynyt tasaisen hyvään suorittamiseen. Nykyään laiturina pelaavan Niinimäen ura lähti lopulta hieman sivuraiteelle Tampereella ja vastuu jäi tällä kaudella melko pieneksi. Seuran vaihto voi tehdä hyvää Niinimäen uralle. Lähihistoriassa on nähty montakin tapausta, kun pelaaja saa uralleen uuden nosteen uudessa ympäristössä ja uuden valmentajan alaisuudessa. Olisi myös erittäin mielenkiintoista tietää, mikä on ollut Pelicansia ensi kaudella luotsaavan Hannu Aravirran rooli tässä hankinnassa. ”Arallakin” on ollut varmasti sanansa sanottavana tässä hankinnassa, joka koskee myös ensi kautta.  

Ohuen ohut sauma

Pelicans voi käytännössä haudata haaveensa pudotuspeleistä. Sääleihin on matkaa nyt 12 pistettä, kun 18 ottelua on pelaamatta. Pieni sauma vielä on, mutta kovin ohut sellainen. Jesse Niinimäen hankinta tuli kieltämättä hieman outoon paikkaan. Olisiko pitänyt reagoida pikkuisen aiemmin? Niinpä. Pelicans on herännyt vahvistusten muodossa liian myöhään heikkoon pelilliseen ja tulokselliseen tilaansa. Hankintoja olisi pitänyt tulla vähintään kymmenen peliä sitten. Nyt, kun kautta on jäljellä alle kolmasosa, tuntuvat pelaajahankinnat silkalta typeryydeltä. Ei yksi, tai edes kaksi vahvistusta tee kesää Pelicans-laumaan. Kenties, pelikaanit haluaa lisävahvistusten avulla varmistaa ainakin sen, että Ilves pysyy takana.
Pelicansin pelaajahankinnoissa ei ole tuntunut olevan viime aikoina mitään tiettyä linjaa. Toimiston suunnalla on vain kävelty rahakirstu kourassa pitkin toria ja toivottu, että sieltä löytyisi jotain, oli se sitten mitä tahansa. Pelicansin verkkoon tarttui viikon sisällä nimet Redenbach & Niinimäki, jotka tunnetaan kummatkin taitopelaajina, joille puolustuspelaaminen on vieras käsite. Kyseiset hankinnat hieman ihmetyttävät, syystäkin. Onko Pelicans antanut Kai Suikkaselle liian vapaat kädet? Lahtelaisittain toivottavasti ei, sillä Suikkasta ei voisi vähempää kiinnostaa pussinokkien tulevaisuus.

Laidassa vai keskellä?

Pelicansin sentteritilanne on tällä hetkellä hieman vajavainen Jarkko Immosen ollessa sivussa. Pelicans ei uskaltaisi heittää Jari Kauppilaa kaukaloon, mutta viime peleissä valmennus on joutunut tekemään sen pakon sanelemana. Niinimäki tahkosi alkukauden Ilveksessä laiturina, mutta nyt istuttaisin miehen keskushyökkääjän tontille. Sommitelmassa Tavi – Niinimäki – Sopanen, piilisi paljon vaaroja puolustuspelin suhteen, mutta myös erittäin potentiaalista hyökkäyspään ratkaisuvoimaa. Näin Tommi Paakkolanvaara siirtyisi johtamaan neloskenttää ja Tyler Redenbach sekä Pekka Saarenheimo jatkaisivat viime pelistä tutuilla paikoillaan. Ylivoimaan Niinimäki on ehdoton vahvistus. Mies lukee peliä loistavasti ja haistaa syöttövälit. Pelicansin ylivoimapeli ei ole vakuuttanut edes Redenbachin tulon myötä, mutta Niinimäki tuo pomminvarmasti tälle osastolle lisää laajuutta.

Niinimäen hankinta oli iso riski. Taloudelliseksi riskiksi Niinimäen hankintaa ei voi lukea, vaikka mies suhteellisen hyvän palkkapussin omistaakin. Pelicansilla on valtava työ saada Niinimäestä kasvamaan ammattimainen SM-liiga kiekkoilija. Se ei ole missään nimessä helppo tehtävä, mutta onnistuessaan Pelicans voi hymyillä maireasti. Flegmaattinen ja pelin ulkopuolella sirklaileva Niinimäki olisi Pelicansin valmennukselle täysin hyödytön työkalu. Se ainoastaan sekoittaisi joukkueen pakan ja rassaisi myös yhteishenkeä. Suikkanen ja Aravirta eivät täysin erityyppisiä valmentajia ole, mutta eroja pelisapluunoissa kuitenkin löytyy. Niinimäki saattaa flopata Suikkasen alaisuudessa ja loistaa Aravirran koulussa tai päinvastoin.

Kaikki on vielä yhtä isoa kysymysmerkkiä ja vastauksia saamme ajan kuluessa. Antaa pelien näyttää.

Älkää nyt missään nimessä luulko, että Pelicans meni tässä hankinnassa metsään, koska pelaaja värvättiin jumbojoukkue Ilveksestä. Nämä ajatukset voitte unohtaa saman tien.

Ovi on käymässä myös toiseen suuntaan. Totaaliseksi flopiksi osoittautuneelle Angelo Espositolle etsitään uutta seuraa. Otetaan myöhemmin paremmin tarkasteluun Espositon ura Pelicansissa. 

Huomenna ulos ennakko perjantain Ilves – Pelicans-pelistä. Pysy kuulolla.

Aleksi Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti