Sivut

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Timo Pärssinen – kevään lapsi?

36-vuotias konkari Timo Pärssinen siirtyi viime kesänä Lahden Pelicansin riveihin kahden vuoden sopimuksella. Pärssinen halusi nähdä urallaan vielä jotain ja sitä jotain tultiin etsimään Lahdesta. Pärssinen tahkosi peräti kuusi edellistä kautta Ruotsin pääsarjassa, Elitserienissä. Joukkue oli Timrå ja ”Pärä” pystyi tekemään tasaisia tehoja kausi toisensa perään.

Miestä ovat vaivanneet viime vuosina pahat selkävaivat, mitkä jarruttivat pahasti pelejä Ruotsin maalla. Viime kausi oli ehjä, mutta pelillisesti heikohko Pärssisen näkökulmasta. Pärssisen loukkaantumishistoria pelotti ja ilmoilla leijaili kauden alla isoja kysymysmerkkejä ”Pärän” nykyisestä iskukyvystä.

Negatiivinen vastaanotto

Timo Pärssisellä oli Lahteen tullessaan kovat paineet hartioillaan. Hänet oli hankittu hyökkäyspään ratkaisijan roolin, silmällä pitäen myös ylivoimapeliä. Lahtelaiset kiekkojännärit olivat pääsääntöisesti pettyneitä vanhan sotaratsun värväämiseen. ”Taas puolikuntoinen mies? Ei Pärssinen enää liigatason pelaaja ole!”. Tämäntyylisiä kommentteja oli nähtävissä vino pino sosiaalisessa mediassa Pärssisen hankinnan jälkeen. Vastaanotto oli siis jokseenkin tyrmäävä eikä se varmasti ainakaan helpottanut Pärssisen valmistautumista kauteen.

Harjoituspelit menivät Pärssisen osalta vihkoon. Hänen otteistaan kumpusi mielenkiinnon puuttuminen harkkamatseja kohtaan. Mies antoi itsestään kentällä todella valjun kuvan. Juuri sellaisen, mitä kannattajat alun perin pelkäsivätkin. Hän ei osoittanut olevansa kokenut pelaaja, joka tietää, miten kussakin tilanteessa tulee toimia. Varakapteenina toimiva Pärssinen ei johtanut joukkojaan esimerkillään. Hän antoi, päinvastoin, nuoremmille pelaajille täysin väärän kuvan suhtautumisestaan harjoituspeleihin. Pärssinen pelasi pre-seasonin täysin puolivaloilla.

Suomen Chicagon karu syksy

Timo Pärssinen jatkoi syyskuun 13. päivänä siitä, mihin harjoituspeleissä jäi. Hän otti kyllä hieman kovemman otteen pelistä ja löi lisää pökköä pesään, mutta kriittinen lahtelaisyleisö ei ollut alkuunkaan tyytyväinen isoon rooliin hankitun Pärssisen otteisiin. Ihan syystä.

”Pärän” jalkanopeus ei näyttänyt enää riittävän nykyiseen SM-liigaan. Yksinkertaisesti, hän ei ehtinyt paikoille eikä pysynyt ketjukavereidensa kyydissä. Vaikka mies iski kolmeen ensimmäiseen peliin tehot 1+2, oli tuloksen sisältä nähtävissä erittäin huolestuttavia asioita.

Syksy oli niin Pärssiselle kuin koko Pelicansin joukkueelle erittäin kivikkoinen. Tappioita tuli solkenaan, mikä rassasi pelaajien itseluottamusta ja tahtotilaa. Meni syyskuu, tuli lokakuu, marraskuu, vasta joulukuun loppupuoliskolla alkoi tapahtua.

Pärssinen oli viimein herännyt horroksestaan ja johti joukkojaan vahvasti pelistä toiseen. Miksi ihmeessä lahtelaisyleisöä pidettiin näin kauan piinassa?

Lukot auki

Joulu meni ja uusi vuosi alkoi kolkutella ovella. Timo Pärssinen oli löytänyt peliinsä täysin uuden vaihteen. Tiedä sitten, mitä Pärssinen oli joulupöydässä syönyt, mutta jotain ihmeellistä oli tapahtunut. Tehopisteitä ei välttämättä tullut sen paremmin kuin syksylläkään, mutta isoin ero oli nähtävissä ”Pärän” peli-ilmeessä.
Kevään peleissä Pärssisestä paistoi ensimmäistä kertaa Lahdessa oloaikanaan vahva voitontahto. 

Nyt hän näytti sitä kokeneemman pelaajan esimerkkiä muille, niin kuin varakapteenin pitääkin tehdä. Myös hänen luistelunopeutensa oli noussut aivan uusiin sfääreihin. Pärssinen vaikutti kaukalossa ajoittain jopa Pelicansin nopeimmalta pelaajalta. Aivan uskomaton muutos alkukauteen, jolloin ”Pärä” ei saanut millään karstoja irti koneestaan.

Heräämisensä jälkeen, Pärssisen vahvuudet ovat tulleet hyvin esille. Loistava kulmapelissä, osaa ottaa miehensä ja tietää kokeneena kehäraakkina vastustajan seuraavan liikkeen. Hän on kokonaisvaltaisella pelillään noussut lahtelaisten tärkeimpien hyökkääjien joukkoon. Maalinsa hän tekee melkein poikkeuksetta maalin edestä, jossa mies osaa olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Alivoimat, ylivoimat, pelin loppuhetket, Pärssisen voi heittää kentälle koska vaan etkä joudu pettymään. Pärssinen on pelannut erittäin nousujohteisen kauden ja on pudotuspeleihin mielivän Pelicansin pelillisiä johtajia tällä hetkellä.

Valmennuksen luotto ei ole horjunut

Pärssinen on pelannut harjoituspeleistä lähtien, muutamaa peliä lukuun ottamatta, tähän päivään saakka ykköskentässä. Tulosta ei syksyllä tullut, mutta valmennus jaksoi luottaa Pärssisen heräämiseen.

Peli Angelo Espositon kanssa ei mennyt yksiin, mutta Pekka Saarenheimon vierellä tulos oli jo laadukkaampaa. Viime pelit Pärssinen on pelannut Tyler Redenbachin ja Pekka Jormakan kanssa. Kahta viimeiseksi mainittua on hehkutettu todella paljon ja Pärssinen on jäänyt puheista pois. ”Pärä” tekee kuitenkin tässä kentässä sen likaisen työn, eli voittaa kiekot kulmissa ja tekee kiekottomana loistavia riistoja.

Hän on pelannut tällä kaudella kaikki Pelicansin pelit. 47 pelissä tehopisteitä on syntynyt 10+10=20, -12. Kyllä, plus-miinustilasto näyttää edelleen pahalta, mutta en lähtisi tuijottamaan sitä liikaa. On myös huomioitava, että Pärssinen ei ole täysin oikeassa roolissa. Huippuvuodet ovat kiistatta takanapäin eikä Pärssinen ole enää kuuden joukkoon tavoittelevan joukkueen ykköskentän hyökkääjä.

Tällä vitsiniekalla on sopimus Pelicansin kanssa myös ensi kaudesta. On ollut paljon, lähinnä negatiivista keskustelua siitä, miksi Pärssinen kanssa tehtiin suoraan kahden vuoden sopimus. Oikein roolitettuna Pärssinen on Pelicansille ensi kaudella tärkeä mies.

Totuus on se, että Timo Pärssinen on edelleen SM-liigatason pelaaja. Mutta ei ykköskentässä. Ensi kautta pohtiessa Pärssiselle voi kaavailla maksimissaan kakkoskentän roolia, mieluiten tonttia kolmosessa.

Mikäli Pelicans tästä nousee pudotuspeleihin, on kiitosta jaettava Pelicansin viimeaikaisen taistelun ruumiillistumalle.

Timo Pärssinen on palannut takaisin elävien kirjoihin.

Aleksi Salonen

2 kommenttia:

  1. kirjotat kyllä tosi hyvin !(: näitä tekstejä on tosi kiva lukea ! jatka ihmeessä samaan malliin !

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Samaan malliin jatketaan, musta ette niin vain eroon pääsekään. :)

    VastaaPoista